Sarbatoarea "Udatoriu" de la Surdesti Baia Mare are loc in a doua zi de PASTELE ortodox imediat dupa slujba de la biserica.

Biserica greco-catolica de la Surdesti a fost pana nu de mult cea mai inalta biserica de lemn din Europa si a fost construita pe la 1700. Acum este intrecuta de biserica de lemn de la Sapanta, recent construita.

Obiceiul care are loc in a doua zi de paste, este un obicei dacic, precrestin. In primele zile de primavara este desemnat gospodarul satului care iese primul la arat. Dupa slujba de la biserica oamenii pornesc spre casa acestuia.

Gospodarul a ascuns o moneda in crapaturile unor busteni. Este constituita o ceata de tineri care trebuie sa caute aceasta moneda intr-un anumit timp. Daca o gasesc, gospodarul plateste muzica, mancarea si bautura. Daca nu platesc feciorii.

In acest timp formatia canta si oamenii se veselesc in jurul unor sticle frumos "imbracate". Exista si o formatia din Franta regiunea Bretania, al caror lider, "cel cu floacele mari", dupa spusele unui localnic, este un vechi prieten al satului.

Moneda a fost gasita, asadar gospodarul este bun de plata. Totusi el mai are o sansa : daca in timp ce este transportat la parau pentru udat reusete sa scape, atunci din nou feciorii sunt buni de plata.

De cateva ori el incearca sa fuga, dar in cele din urma este adus la rau si udat :

... si pe afara si pe dinauntru :


Urmeaza o frumoasa sarbatoare populara langa biserica noua a satului